Naturliga & ekologiska produkter

När det gäller mat har jag länge föredragit ekologiska produkter. Inte för att jag varit totalt omedveten tidigare, men när man får barn blir man dessutom lite extra uppmärksam på vad man utsätter kropp & hud för. Man tänker också till lite extra på vad vi utsätter vår planet för eftersom man nu har en egoistisk anledning till att bevara vår jord för efterkommande generationer.

Så när Nike föddes påbörjade jag en inventering av produkter jag använder på min kropp och även i hemmet. Men ju mer jag börja nysta i vad som är bra för oss och vår jord desto mer förvirrad blir jag. Bara för att en produkt är baserad på naturliga ingredienser behöver den inte vara bra för vår och våra barns hud! Många av de naturliga produkter jag använder innehåller till exempel cocamidopropyl betaine (CPBA) som utvinns ur kokos men tydligen är väldigt allergent. Även eteriska oljor som används istället för syntetisk parfym är väldigt allergent och bör framförallt inte användas på små barn då det är så extremt koncentrerade.

Blev besviken när jag såg att den väldoftande tvålen från C/O Gerd innehåller cocamidopropyl betaine. Även om jag älskar doften och den krämiga konsistensen kommer jag inte köpa denna igen men främst för att flaskan doserar alldeles för mycket tvål!

Att detta är så svårt har gjort att jag mer och mer övergått till att använda rena oljor utan några som helst tillsatser. På Nikes rumpa använder jag endast mandelolja och hon är nästan aldrig röd och har inga blöjexem. De senaste veckorna har jag själv använt mandel- eller tistelolja istället för duschcreme när jag duschar eller badar. Fett löser ju fett och det känns ändå som att man blir ren, funkar bra som “raklödder” när man rakar benen eller under armarna och man behöver inte smörja sig med någon lotion efteråt. Win win? Jag har även ersatt dagcreme med en kallpressad ekologisk arganolja. Arganoljan känns inte lika fet som många andra oljor och funkar bra i ansiktet.

Mandelolja funkar lika bra i badet som på bebisrumpor!

Nästa steg är att fundera på vad jag använder när jag städar och tvättar, något som jag misstänker kommer bli lika svårt om inte ännu svårare!

Lilla Brukets diskmedel är riktigt bra, diskar rent och doftar ljuvligt!

Hur tänker ni? Försöker ni välja naturliga och ekologiska produkter eller tycker ni inte att det spelar någon roll?

 

Föregående post
Nästa post
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Lisa

     /  19 februari, 2013

    Väljer ALLTID naturliga och ekologiska produkter så långt det går. Allt från rengöringsprodukter för människa och hem till mat.

  2. Räkan

     /  22 februari, 2013

    När jag tränar mycket så tänker jag mer på vad jag stoppar i mig…utom på träningsläger där alla kalorier är välkomna. Har jag en slö period då blir det mer skräp. Är jag sjuk så överdriver jag frukt och grönt konsumtionen för att bli frisk. En periodare helt enkelt.